#VVConversation with Sukanya Basu Mallik – Author of ‘Shades of Life’

#VVConversation with Sukanya Basu Mallik

Sukanya Basu Mallik is a  young author,  just completed her schooling from Auxilium Convent School and is currently pursuing a bachelor’s degree in Business Administration. She loves to write poems and short stories. Her creative pieces have been published in many popular journals and magazines, like Indian Sahitya Academy bimonthly, Reader’s Digest, The Teenager Today and Liquidity Int poetry Journal. She is a co-author of 8 anthologies till date, including an anthology of “30 best stories” by Future Publishers, and distributors, Kolkata and ‘Divérsé-city youth anthology (Austin International Poetry Festival ). She also won “The best manuscript awards ” at the Mumbai Literature Festival for Nonfiction and short-stories collection categories among many others. ‘Shades of Life’ is her solo debut.  With  such a young mind, she has carved out a way of helping others through her literature by offering the royalties of all her books(including ‘Shades of Life’ for the humanitarian and charitable purpose

Q1) Poetry is a hard genre for a debut author, why did you choose it?

Ans. – Because that’s what I started with. I wrote a poem for a chart work in middle school and realized that I could write. My poems got published in “The Telegraph in schools” when I was in class 8, and then in the Austin Int poetry festival youth anthology, Sahitya Akademi journal etc. So I felt like I should debut with poems.

Q2) “Shades of Life” embarks on the various facets of understanding life through poetic dialogues. What are the key elements that readers will connect to it?

Ans. – I think it’ll differ for every reader, but they’ll surely relate to the poems. So let them find out for themselves 🙂

Q3) Your writing style is free verse encompassed with certain upbeat literary elements. How did you practice/prepare yourself for poetry?

Ans. – Well, I .. I always thought that poetry had to be a certain way… but my editor, beta readers, and critique partners made me realize that it wasn’t the case anymore and that I could experiment. I was really uncomfortable though, but it seems that the entire thing is more appealing in this form. People are loving modern style poetry.

Q4) What was going through your head while drafting down Shades of life?

Ans.- Grandpa’s sudden death

Q5) Why the title -“Shades of Life”?

Ans. – Well, my editor James and I had come up with a few options and then it all summed up to become “Shades of life”. Some keyword marketing research was involved too…

Q6) You are a school student and very young to write your own book? How do you feel this has shaped out to be?

Ans. – Well, I most definitely was a school student while writing it, but it was the second semester of my college when it released after the long wait of about a year.

I am immensely proud of who I am. Writing and getting my debut published was just a part of it. It was just like dipping my toes into the waters before making up my mind to actually swim. I always knew that I wanted to write ever since I was in middle school, backed up by my earlier publications in the Sahitya Akademi Bimonthly Journal, Reader’s Digest, Austin International poetry anthology etc. The only other thing that this book meant to me was a solo body of work, that I wanted to produce for the reader’s to read, judge and critique as complete mine. Just to analyze the pros and cons.

Q7) How does it feel to see your book #1 bestseller stands of Amazon Kindle?

Ans. – I was expecting it, with the kind of promotion that Scribbling Venus had been doing since the past year and team Voice Verso too left no stones unturned since when we were in talks. It definitely felt great, James, Mohak and I were all in touch on the release day. I was in my room for the entire day. I was dancing about as the ranks kept increasing and when it finally hit the #1 mark I was completely on cloud 9. My parents and relatives are all elated and it surely calls for a celebration.

Q8) What advice or tips do you wish to provide to young novelists authors out there, who are embarking upon the journey of their first books, respectively?

Ans. – Well, I can’t really say much because I’m just trying to learn this art myself. What I can say, however, is that writing is a very lonely activity, unlike most other extra-curricular activities. Especially when you’re a student and you know that you’re to earn your own living sometime soon, there’s a lot of pressure externally. So please do not add on to that by lowering your self-image. Internal motivation is the key in this particular field. Your 1st, 2nd, 3rd, 30th and the nth piece might just turn out cranky. But it is not you. You are a good writer. Keep the faith and keep writing. It’ll keep developing. And do not forget to take the medication of reading. It is important for all writers. Especially current bestsellers in your genre(s).

Q9) Poetry community across the globe has very well received your book. What do you think are the key elements that have attracted them most through your writing?

Ans. – Simplicity and the truth that it contains.

Q10) You were able to cover every “shade of life” in a very subtle form. How you approach the succinct elements of your poetry? How did you come about it?

Ans. – Well, there are two types of writer, emotional and technical. I am an emotional writer and I just write when I feel overwhelmed or anxious. then I simply put it aside for a few weeks and then self-edit it. After sometime when I find that I’ve edited it to the best of my possibilities, I just send it across to my critique partners and beta readers. In the case of this book, I had the privilege of getting it edited by James through scribbling Venus, when they took up my manuscript.

Q11) How did you like the overall experience of using Voice Verso?

Ans.- It was nice. Especially because after about a year of being on talks with Scribbling Venus, there was a massive natural calamity that hit Nigeria. As a result, a lot of things went wrong. That’s when Voice Verso came to our rescue. Both James and I adore the team and we’re grateful for your help. Also, I’d like to encourage aspiring writers to not wait but go try it and make your dreams come true today!

We wish to thank Sukanya Basu Mallik for taking out the time for the interview. And, joining the VoiceVerso Author’s family. Here’s to many more books & conversations together.

You can get  Sukanya’s book – ‘Shades of Life’ on Amazon Kindle & you can review the book on Goodreads too.

From Blogging to Book Writing!

From Blogger to a Published Book Author

Blogging as a whole industry is streamlined and is growing gruesomely. It has been reported that, every 1 second 9 new blogs are created on the World Wide Web. People from all across the globe share their thoughts, life, processes etc. via blogs.

It has been reported that almost more than 45% of the website on the internet uses WordPress(A blogging site) to record, write, publish and share their thoughts. This is growing more abruptly. However, there were certain setbacks due to the advent of social networking sites like Facebook, Twitter etc. As, these sites always have tried to become the new face of blogging. Nonetheless, pure blogging still has its roots grounded and its very foundation supports the people to create their voices and share it to the world.

Words have always been powerful, whether being spoken or written, otherwise. It’s the power of shear words which can move mountains, win us battles and create the transformation of one form of knowledge into another.

Below is a bar graph of the number of blogging websites from 2009 to 2014. See, the exponential growth these writing platforms has. It includes, all WordPress, Tumblr, Blogger etc.

Blogging industry from 2009-2014

As, you can see how many blogs are piling up from 2009 to 2014 and, how the content driven internet is erupting in a mass manner. We are basically, surrounded by the content driven internet since, the inception of the Dot-com bubble.

We saw the eruption of a blog storm, from all these years. Now, let us look at how many self-publishing books are there from 2009 to 2014.

Here, is the graph for the same –

A plot showing the number of self publishing authors from 2009-2014

We can clearly observe that, how there is a consistent increase in the self publishing authors in the world. From 2009 to 2014, the trends are changing really in positive vectors. Especially, with the access of Kindle, Google books etc. People have become more digital savvy to publish their content.  Further, analysis shows that, due to the increase of self publishing scenarios, the market of e-book has been sky-rocketed.

Voice Verso entering into the picture

Now, what voice verso is dealing here is providing a blend wherein writers or bloggers can have a common notion of reaching to their respective audiences, not just via blog posts, but via books. Genuine, published e-books! Eventually, they can sell these e-books online too.

It has to do with  the amazing set theory, wherein the readers and writers are the universal set and, Voice Verso‘s sweet spot lies in the intersection of blogging, book publishing and the eCommerce for Books(both buying and selling).

 

Voice Verso - Blogging+ Book Publishing+Book eCommerce

So, notice how our metric is working here? We are dealing with all the writing enthusiasts to create, publish and share their authentic, quality oriented and genuine content. Once, you do have some considerable amount of posts(say 30-40), you can publish your own eBooks and sell them online.  This is how Voice Verso is dwelling forward and we wish to change the blogging industry for better.

So, start writing your stories, articles, poems, etc., with Voice Verso and start getting it noticed in World Wide Web. Once, you do have some considerable amount of posts, go on to publish your own eBooks, with our Voice Verso Dashboard feature(which will be activated automatically, once you have 30+ posts in the site).

Regards

Mohak Bhambry

Founder, Voice Verso